fbpx

Пред да ја испланирате својата бременост, мора да се консултирате со вашиот гинеколог. Тој ќе ви помогне и советува како да имате здрава бременост. Преку тестови ќе се одреди нивото на шеќер и ќе ве советува како да го контролирате истото. Тестот на крвта наречен гликолизиран хемоглобин тест (HbA1c) може да помогне за да се оцени колку шеќерот во крвта бил под контрола во текот на изминатите 8 до 12 недели. Контролата и одржувањето на нормални нивоа на шеќерот во крвта е особено важна пред забременувањето и во првите 2 месеци од бременоста. Високото ниво на шеќер во крвта во раниот период од бременоста може да доведе до аномалии кај плодот, но и да го зголеми ризикот од спонтан абортус.