fbpx

Дали се нормални грчевите за време на бременоста?

Рано во бременоста грчевите можaт да претставуваат нормални појави иницирани од хормонални промени, подоцна во бременоста можaт да бидат последица на растот на матката. Грчеви што се различни од претходните бремености, кои се зголемуваат, кои се јавуваат во регуларни интервали или кои се придружени со вагинално крвавење можaт да бидат знак на бременост надвор од матката, заканувачки абортус, пропуштен абортус или заканувачко предвремено породување. Секако, редовниот преглед кај гинекологот е неопходен за да се отстранат можните сомнежи за одредени болести и ризици во бременоста.