fbpx

Колку е големо вашето бебе

Недела 3 и 4 :

Фертилизација и имплантација

Надворешната група клетки на бластоцистата, ќе се прикрепи за внатрешниот зид на матката, процес кој се вика имплантација.

Прочитај повеќе

Недела 5 :

Семе од јаболка


Вашето бебе е со големина на семка од јаболко
Во петтата недела бебето е 1,5 - 2,5 мм. Во овој период доаѓа до интензивен раст и развој на ткивата и органите на плодот. Развојот е толку брз што следната недела ќе ја удвои големината. ...

Прочитај повеќе

Недела 6 :

Сладок Грашок


Вашето бебе е со големина на зрно грашок.
Во шестата недела вашиот ембрион е со должина од 6 мм, а во следната недела ќе ја дуплира должината. ...

Прочитај повеќе

Недела 7 :

Боровинка


Вашето бебе е со големина на боровинка
Двојното зголемување на големината од минатата недела укажува на брзиот развој што го доживува ембрионот. Сега вашето бебе е со должина од 13 мм.

Прочитај повеќе

Недела 8 :

Малина


Вашето бебе е со големина на малина
Просечна тежина е околу 1 грам, а должината изнесува околу 13 мм. Во оваа недела расте по 1 милиметар на ден.

Прочитај повеќе

Недела 9 :

Маслинка


Вашето бебе е со големина на маслинка
Во деветтата недела има должина од околу 23 мм и тежи околу 2 грама.

Прочитај повеќе

Недела 10 :

Сува слива


Вашето бебе е со големина на сува слива
Сега е со должина од 30 мм и тежи околу 4 грама. За две до три недели ќе ја удвои должината на телото.

Прочитај повеќе

Недела 11 :

зелен лимон


Вашето бебе е со големина на лајм (зелен лимон)
Должината на фетусот изнесува 40 мм и тежи околу 7 грама. Соодносот на големината на главата со телото е речиси 1:1.

Прочитај повеќе

Недела 12 :

Слива


Вашето бебе е со големина на слива
Просечна должина изнесува 53 мм, просечната тежина 13 грама. Сега, кога се оформени главните органи и системи, фетусот има задача само да расте и да се зголемува.

Прочитај повеќе

Недела 13 :

Праска


Вашето бебе е со големина на праска
Должината на фетусот изнесува приближно 8,5 цм, а тежи околу 30 грама. Соодносот на главата во однос на телото сега изнесува 1:3

Прочитај повеќе

Недела 14 :

Лимон


Вашето бебе е со големина на лимон
Просечна должина изнесува 10-12 цм, а тежи околу 45 грама. Речиси двојно ја зголемува својата тежина во однос на минатата недела и продолжува да расте со забрзан интензитет.

Прочитај повеќе

Недела 15 :

Портокал


Вашето бебе е со големина на портокал
Просечен фетус во 15. недела тежи околу 70 грама и е долг околу 12 сантиметри. Пропорциите на телото полека се нормализираат.

Прочитај повеќе

Недела 16 :

Авокадо


Вашето бебе е со големина на авокадо
Во 16.недела просечната должина на бебето изнесува околу 14 цм. Тежи околу 110 грама.

Прочитај повеќе

Недела 17 :

Кромид


Вашето бебе е со големина на кромид
Во 17.недела просечната должина на бебето изнесува околу 15 цм.Сега вашето бебе има околу 140 грама, а вие имате зголемено просечно 3,2кг од почетокот на бременоста.

Прочитај повеќе

Недела 18 :

Благ компир


Вашето бебе е со големина на благ компир
Во 18.недела просечната должина на бебето изнесува 17-20 цм, а тежи околу 190 грама.

Прочитај повеќе

Недела 19 :

Манго


Вашето бебе е со големина на манго
Во 19.недела сега бебето е просечно долго околу 20 цм и тежи околу 220 грама.

Прочитај повеќе

Недела 20 :

Банана


Вашето бебе е со големина на банана
Во 20.недела просечната тежина изнесува околу 300 гр, а просечната должина е околу 20-25 цм

Прочитај повеќе

Недела 21 :

Калинка


Вашето бебе е со големина на калинка
Во 21.недела просечна должина 26 цм и просечна тежина 360 грама

Прочитај повеќе

Недела 22 :

Папаја


Вашето бебе е со големина на папаја
Во 22.недела Долго е околу 26 - 30 цм, а тежи околу 450 грама. Секое бебе се развива индивидуално.

Прочитај повеќе

Недела 23 :

Грејпфрут


Вашето бебе е со големина на грејпфрут
Во 23.недела просечна должина изнесува 29 цм, а тежи околу 500 грама

Прочитај повеќе

Недела 24 :

Диња


Вашето бебе е со големина на диња
Во 24.недела просечната должина на бебето е околу 30 см, а просечната тежина околу 600 грама.

Прочитај повеќе

Недела 25 :

Карфиол


Вашето бебе е со големина на карфиол
Во 25.недела просечната должина на бебето е околу 34.6 см, а просечната тежина околу 650 грама.

Прочитај повеќе

Недела 26 :

Марула


Вашето бебе е со големина на Марула
Во 26.недела просечната должина на бебето сега е околу 35.6 см, а просечната тежина околу 760 грама.

Прочитај повеќе

Недела 27 :

Репка


Вашето бебе е со големина на репка
Во 27.недела просечната должина на бебето сега е околу 37 см, а просечната тежина околу 870 грама.

Прочитај повеќе

Недела 28 :

Модар патлиџан


Вашето бебе е со големина на модар патлиџан
Во 28.недела просечната должина на бебето сега е околу 38 см, а просечната тежина околу 1000 грама

Прочитај повеќе

Недела 29 :

Тиквичка


Вашето бебе е со големина на тиквичка
Во 29.недела просечната должина на бебето сега е околу 38.5 см, а просечната тежина околу 1150 грама.

Прочитај повеќе

Недела 30 :

Краставица


Вашето бебе е со големина на краставица
Во 30.недела просечната должина на бебето сега е околу 40, а просечната тежина околу 1300 грама.

Прочитај повеќе

Недела 31 :

Ананас


Вашето бебе е со големина на ананас
Во 31.недела просечната должина на бебето сега е околу 41 см, а просечната тежина околу 1500 грама.

Прочитај повеќе

Недела 32 :

Тиква


Вашето бебе е со големина на тиква
Во 32.недела просечната должина на бебето сега е околу 42,5 см, а просечната тежина околу 1700 грама

Прочитај повеќе

Недела 33 :

Дуриан


Вашето бебе е со големина на Дуриан
Во 33.недела просечната должина на бебето сега е околу 43,7 см, а просечната тежина околу 1920 грама.

Прочитај повеќе

Недела 34 :

Голема тиква


Вашето бебе е со големина на голема тиква
Во 34.недела просечната должина на бебето сега е околу 45 см, а просечната тежина околу 2140 грама.

Прочитај повеќе

Недела 35 :

Кокос


Вашето бебе е со големина на кокос
Во 35.недела просечната должина на бебето сега е околу 46 см, а просечната тежина околу 2380 грама.

Прочитај повеќе

Недела 36 :

Диња


Вашето бебе е со големина на Диња
Во 36.недела просечната должина на бебето сега е околу 48 см, а просечната тежина околу 2600 грама.

Прочитај повеќе

Недела 37 :

Зимска лубеница


Вашето бебе е со големина на зимска лубеница
Во 37.недела просечната должина изнесува околу 48 см а тежината е околу 2800 грама.

Прочитај повеќе

Недела 38 :

Тиква


Вашето бебе е со големина на тиква
Во 38.недела просечната должина на бебето е околу 50 см, а просечната тежина околу 3000 грама.

Прочитај повеќе

Недела 39 :

Лубеница


Вашето бебе е со големина на лубеница
Во 39.недела просечната должина на бебето е околу 50 см, а просечната тежина околу 3000 грама.

Прочитај повеќе

Недела 40 :

Јекфрут


Вашето бебе е со големина на Јекфрут
40 недели од вашата бременост или 38 недели од концепцијата. Вашето бебе може да тежи од 2900 па до преку 4000 грама

Прочитај повеќе